Pęczak i po co w ogóle tyle szumu z tą całą kaszą?

 Nie od dziś wiemy że kasza jest zdrowa, ale też nie od dziś nie mamy na nią wcaaale ochoty...Pęczak to całe ziarna jęczmienia w najlepszej postaci jeszcze przed przerobieniem na miał który nie dość że zniechęcający to jeszcze nie ma w sobie już nic tak cennego. Nikt go w domu nie tknie bo "bleee" - powie dwulatek a mąż zamówi pizzę . Nie będę przynudzać powiem krótko, dla kogo? Dla nerwusów! Ze względu na tony magnezu i witaminy B, dla babeczek po ciąży karmiących z wypadającymi włosami i marnymi paznokciami ta ilość witaminy PP załatwi powoli takie problemy dodatkowo obniży cholesterol i zadba o linię. Trzecia sprawa  to kłopoty z anemią, nie chcesz ciągle łykać żelaza i mieć zatwardzenia? Pęczak zmiecie te kłopoty z Twojego horyzontu!
 No dobrze ale jak to zrobić żeby było naprawdę pyszne? Przede wszystkim o smak należy zadbać od samego początku i ugotować go w bulionie. STOP! Bulionie a nie wyciągu z kości martwej biednej zwierzyny. Z całym szacunkiem oczywiście, ja również jadam mięso nikogo nie oceniam ale po prostu ostrzegam gotowanie na kościach to nie, nie, nie, nie tędy droga do zdrówka Kochani! Pęczak nie gryzie, fajnie przyjmuje taki smak jaki mu nadasz więc nie bój się po garstce dosypywać go do różnych potraw! Jest wspaniały i bezpieczny dla dzieci, warto już bardzo wcześnie przyzwyczajać do niego również maluchy :)


Pęczak z pieczonymi warzywami dla rodzinki 2+1 z dokładką.

1,5 szklanki kaszy pęczak
1,5l bulionu warzywnego (marchewy, pietruszka korzeń z natką, seler, sól)
mała cukinia
papryka czerwona
ćwiartka cebulki czerwonej
kilka pomidorków lima a zimą i jesienią puszka całych pomidorów
pół piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
oliwa z oliwek
miód
sos sojowy
sól, pieprz, rozmaryn

Paprykę cukinię oraz pomidory dopraw lekko pieprzem dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika na 170 stopni. Wstaw pęczak zalany bulionem. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zacznij smażyć na dwóch łyżkach oliwy po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir oraz drobno pokrojoną cebulkę, zmniejsz temperaturę dodaj łyżkę sosu sojowego po chwili łyżkę wody, jak zauważysz że wszystko się zredukowało wyłącz kuchenkę i odstaw na bok patelnię. Pierś smaży się szybko, więc będzie w porządku uważaj jednak żeby w tej kombinacji nie spalić niczego lepiej to robić przy umiarkowanej temperaturze. Pokrojoną marchewkę podsmaż z łyżką klarowanego masła i pół łyżki miodu, nawet jeśli jej nie lubisz( tak jak ja ) smak nabierze innego wymiaru. Nie dam Wam jasnej instrukcji ile gotować pęczak, ale uważam że gotowanie go 60 minut jak podają różne źródła to profanacja! trzeba dać mu tyle czasu aby stał się miękki ale nie rozgotowany a w pierwszym przypadku tak by się stało. Próbujcie, gotujcie smakujcie jak się komponuje z bulionikiem, dajcie znać w komentarzu w ile się udało Wam go ugotować :)
Gotowy pęczak, warzywa i mięso wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, ze spieczonych pomidorów łatwo powinna odejść skórka, wystarczy tylko ją zdjąć, teraz zimą możesz dodać puszkę pomidorów, tylko kup całe nie krojone, zaufaj mi zdenerwujesz się kupując krojone pomidory i po wyjęciu z puszki okaże się że pokroili je razem z twardym środkiem... Po wymieszaniu wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut dopraw lekko rozmarynem a potem na talerzu solą i pieprzem.

45 minut to jest wszystko czego potrzebujesz na ten obiad a i pamiętaj nie musisz mieć nie wiadomo jakiej wiedzy ani super sprzętów w domu żeby fajnie gotować :)

Komentarze

  1. Uwielbiamy kaszę, ale tak jeszcze nie jedliśmy :) Dzięki za super przepis :) Na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja osobiście za kaszą nie przepadam ale jak czytam i patrze na te obrazki to ach zjadłoby się :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaję 3 grosze i ja - pęczak to ulubiona kasza mojego męza, a mnie juz przekonal fakt ze wsio w jednym garze bede miec gotowe i zdrowo i smacznie bedzie :) a jak mu jakiegos miecha na wierzch wrzuce to juz w ogole szał ciał ;) :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty