Chcę panierkę! W kij ze zdrowym...? Niekoniecznie!

 Kiedyś w tradycyjnym polskim domu w niedzielę jadało się schabowe, potem jak schab stał się tym czym się stał i kotlety zaczęły być twarde jak kamień rozpoczęła się era piersi z kurczaka w panierce. Do takich piersi, w panierce, tona ziemniaków a potem rodzinka zamiast na spacer wszyscy w przysłowiowe kimono i na razie. Dziś, dzięki temu, że chyba ta nasza świadomość jest większa staramy się gotować lepiej zdrowiej i bardziej zwracamy uwagę na to co mamy na swoim talerzu szczególnie jak w domu pojawiają się dzieciaki albo po prostu ktoś miły i kochany... Dobra, dobra... szybki pomysł na panierkę, której nadal nam się wszystkim chce ale bez smrodku smażonego oleju i z energią na niedzielny spacerek, bo pogodę mamy świetną!
 Danie jest przemyślane, połączenie tego ryżu bogatego w witaminy z grupy B i błonnik, dodatkowo bezglutenowy bez cukru i tłuszczu + warzywa zarumienione tylko na oliwie z oliwek z natką pietruszki i czosnkiem chroniącym nas przed przeziębieniami w tym okresie trochę rekompensują nam kurczaka w pysznej panierce z mąki pełnoziarnistej, wcale nie dużo droższej od tej zwykłej która nic nam nie oferuje, oprócz powiększającego się obwodu w pasie :) Enjoy Kochani! Jeśli Wasze dzieciaki są wybredne nie mieszaj im na talerzu tego dania tylko daj osobno ryż, kurczaka obok warzywa i niech małe wybiera co chce!

Panierowane kurczaki i ryż z warzywami

2 woreczki ryżu trzy kolory czerwony z dzikim i parabolicznym
pół piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
1 cukinia
pół papryki czerwonej
pół żółtej
pół bakłażana
4 pieczarki
1łyżka oliwy z oliwek
jajo
mąka pełnoziarnista
kasza jaglana błyskawiczna
suszona natka pietruszki
ząbek czosnku
kiełki rzodkiewki opcjonalnie
masełko klarowane
sól

 Wstaw ryż, pierś pokrój w kostkę dodaj soli, zamocz w jaju na chwilę. W międzyczasie pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Przygotuj panierkę pół na pół z mąki pełnoziarnistej i kaszy jaglanej błyskawicznej, mojego hicioru od paru miesięcy za sprawą mojej wspaniałej sąsiadki Doroty (dzięki Ci za nią Dobra Kobieto!) Zapanieruj  dokładnie kurczaki i wrzuć po kawałku na rozgrzane masełko klarowane. Musisz je tak wrzucać po kawałku bo inaczej się skleją i tylko się wkurzysz. Usmażone kurczaki przełóż do miseczki. Szybko umyj patelnie albo bierz drugą i wrzuć na nią warzywa z łyżką oliwy z oliwek. Dopraw je natką pietruszki suszonej i czosnkiem NIGDY solą. Jeśli nie lubisz czosnku spróbuj dodać pół małej łyżeczki suszonego ale uważaj na jest wiele podróbek czosnku naładowanych e- wszystkim tego nie kupuj, szkoda kasy i zdrowia. Warzywa po prostu zarumień tylko na tej patelni tak aby były jeszcze nieco twarde, żeby było wiadomo gdzie jest papryka a gdzie bakłażan. Kurczaki u mnie wylądowały na środku talerza a dookoła warzywka z ryżem na wierzchu troszkę kiełek - to opcjonalnie.
 

Jak zawsze nie zawodnie szybko, taki obiad to 30 minut a te zapachy klarowanego masła, warzyw. No, mówię Wam pycha!

Komentarze

  1. Wiesz,że jak się Ciebie czyta, to ma się wrażenie, że to takie proste do zrobienia ;)? A potrawa wygląda tak apetycznie, że na pewno ją wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka cieknie! Bardzo ciekawy pomysł na panierkę, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, dajcie znać jak poszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och Pani Mamo pani dania same się proszą o zjedzenie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty