Ostra dyniowa z parmezanem i aromatyczne francuskie trójkąciki. Idealny romans w kuchni...
Ta zupa chodziła za mną, po prostu za mną chodziła i szeptała mi do ucha
-zrób mnie..
I tak ją właśnie zrobiłam, wyszło danie na wieczór pyszne rozgrzewające i aromatyczne. Danie na taki wieczór kiedy dzieci już śpią a Ty siedzisz ze swoją drugą połową i nie kończysz tej zupy, wcinasz pół trójkącika i uciekacie... do łóżka. Rano okazuje się, że druga połowa opędzlowała trójkąciki na śniadanie a Tobie została dietetyczna zupka...
Scenariusz numer dwa
Jesteś sama, nie masz na głowie faceta trajkoczącego od rana do nocy o kotletach, golonce i piwie.
Robisz zupę oraz trójkąciki a potem owinięta w ciepły koc przyjemnie nasycona gorącym daniem i rozmarzona aromatem pomarańczy, wina idealnie łączącego smaki w trójkącikach, oddajesz się bez pamięci słodkiej lekturze, ulubionemu serialowi bądź słodkiemu...nic.
Scenariusz numer trzy
Jesteś sam w domu robisz zupę i trójkąciki a potem zapraszasz ją. A ona jest taka zachwycona tym jakim jesteś fantastycznym kucharzem, że sama ściąga ubranie i zaprasza Cię... na deser.
Dyniowa z parmezanem
paczka mrożonej dyni
pół szklanki bulionu lub wody
sok i skórka z połowy pomarańczy
około 30g parmezanu
szczypta mielonego chili
sól do smaku
Dynię opłucz pod gorącą wodą, zalej pół szklanką wody lub bulionem i podgrzej do miękkości około 12-15 min na średnim ogniu. Zblenduj na krem dodaj parmezan. Wyłącz zupę dodaj sok z pomarańczy oraz skórkę sól do smaku.
Trójkąciki francuskie
ciasto francuskie w rolce
szalotka wraz z natką
30 ml białego wytrawnego wina
40 dkg pieczarek
podłużna papryka (taka średnio-wczesna odmiana, kupisz teraz z powodzeniem)
pół ząbka czosnku
2 łyżki masła
trochę parmezanu
Rozgrzej masło na patelni dodaj pokrojoną szalotkę za chwilę dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, pół ząbka czosnku natkę, po 3 minutach dodaj wino a po chwili paprykę pokrojoną, tak jak mówi jej kształt czyli w kółka, zaczynasz od początku i kroisz cienkie paseczki i wychodzą Ci koła ;) Dusisz wszystko kilka minut do zredukowania winnego sosu uważając aby się nie rozpadło, dodaj trochę parmezanu na koniec.
Ciasto rozwiń i pokrój na kwadraty, włącz piekarnik na 180 stopni. Weź do ręki jeden kwadrat, sklej rogi po jednej stronie powstanie i powstanie taki stożek w który zacznij łyżeczką nakładać farsz, dopełnij i zaklej drugi bok tak, aby powstał trójkąt. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pędzelkiem posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz aż się zarumienią około 20min.
Miłego wieczoru Panie i Panowie...
-zrób mnie..
I tak ją właśnie zrobiłam, wyszło danie na wieczór pyszne rozgrzewające i aromatyczne. Danie na taki wieczór kiedy dzieci już śpią a Ty siedzisz ze swoją drugą połową i nie kończysz tej zupy, wcinasz pół trójkącika i uciekacie... do łóżka. Rano okazuje się, że druga połowa opędzlowała trójkąciki na śniadanie a Tobie została dietetyczna zupka...
Scenariusz numer dwa
Jesteś sama, nie masz na głowie faceta trajkoczącego od rana do nocy o kotletach, golonce i piwie.
Robisz zupę oraz trójkąciki a potem owinięta w ciepły koc przyjemnie nasycona gorącym daniem i rozmarzona aromatem pomarańczy, wina idealnie łączącego smaki w trójkącikach, oddajesz się bez pamięci słodkiej lekturze, ulubionemu serialowi bądź słodkiemu...nic.
Scenariusz numer trzy
Jesteś sam w domu robisz zupę i trójkąciki a potem zapraszasz ją. A ona jest taka zachwycona tym jakim jesteś fantastycznym kucharzem, że sama ściąga ubranie i zaprasza Cię... na deser.
Dyniowa z parmezanem
paczka mrożonej dyni
pół szklanki bulionu lub wody
sok i skórka z połowy pomarańczy
około 30g parmezanu
szczypta mielonego chili
sól do smaku
Dynię opłucz pod gorącą wodą, zalej pół szklanką wody lub bulionem i podgrzej do miękkości około 12-15 min na średnim ogniu. Zblenduj na krem dodaj parmezan. Wyłącz zupę dodaj sok z pomarańczy oraz skórkę sól do smaku.
Trójkąciki francuskie
ciasto francuskie w rolce
szalotka wraz z natką
30 ml białego wytrawnego wina
40 dkg pieczarek
podłużna papryka (taka średnio-wczesna odmiana, kupisz teraz z powodzeniem)
pół ząbka czosnku
2 łyżki masła
trochę parmezanu
Rozgrzej masło na patelni dodaj pokrojoną szalotkę za chwilę dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, pół ząbka czosnku natkę, po 3 minutach dodaj wino a po chwili paprykę pokrojoną, tak jak mówi jej kształt czyli w kółka, zaczynasz od początku i kroisz cienkie paseczki i wychodzą Ci koła ;) Dusisz wszystko kilka minut do zredukowania winnego sosu uważając aby się nie rozpadło, dodaj trochę parmezanu na koniec.
Ciasto rozwiń i pokrój na kwadraty, włącz piekarnik na 180 stopni. Weź do ręki jeden kwadrat, sklej rogi po jednej stronie powstanie i powstanie taki stożek w który zacznij łyżeczką nakładać farsz, dopełnij i zaklej drugi bok tak, aby powstał trójkąt. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pędzelkiem posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz aż się zarumienią około 20min.
Miłego wieczoru Panie i Panowie...
<3
OdpowiedzUsuńBoże jak erotycznie
OdpowiedzUsuńChcę przeżyć scenariusz nr II :) z Twoją zupą, trójkącikami i książką :)
OdpowiedzUsuń